Loading…

Historiek

In 1993 stond Frans Valgaeren aan de wieg van het strijkersensemble Andante Cantabile. Sindsdien groeide de muzikale vriendengroep uit tot een volwaardig symfonieorkest met ruim 50 muzikanten en onder leiding van een professionele dirigent. Samen hebben we het orkest gemaakt tot wat het nu is: een erkende en ambitieuze cultuurvereniging die elke dag weer streeft naar muzikale kwaliteit.

Sinds 1995 organiseert het Symfonieorkest Zuiderkempen een jaarlijks Ereledenconcert met uitgebreide receptie voor onze ereleden en sponsors. Het voorjaar zetten we in met het Lenteconcert waarbij een breed publiek kennis maakt met ons nieuwe programma. In de beginjaren bracht het ensemble een frisse verzameling salonmuziek en licht klassieke muziek. Later verrijkten we ons repertoire met orkestsuites, symfonieën, filmmuziek en hedendaagse composities.

Ondertussen zijn we een gewaardeerde partner geworden in muzikale producties. Het Symfonieorkest Zuiderkempen was ondermeer te gast in de Priorij van Corsendonk, in de Rafaëlzaal van de Abdij van Postel, in de Marmeren Zaal van de Koningin Elizabethzaal en de Carolus Borromeuskerk in Antwerpen, in verschillende cultuurcentra in de Kempen: De Werft (Geel), CC Casino (Beringen), Rex (Mol). We verzorgden verschillende concerten met andere muziekverenigingen en artiesten, jazzpianist Jef Neve, saxofonist Lieven Cambré, Jean Bosco Safari, Steven De Bruyn, Guy Swinnen, Roland Van Campenhout, Natalia,…

Vandaag is het Symfonieorkest Zuiderkempen niet meer weg te denken uit het Kempense cultuurlandschap. Zo ontvingen we in 1999 én 2018 de cultuurprijs van de stad Geel. Maar de erkenning kwam vooral van een groeiende groep van geïnteresseerde sponsors en trouwe ereleden. Het orkest werkt ook goed samen met de academies van Mol en Beringen en biedt zo de kans aan talentvolle muzikanten om zich verder te bekwamen.